
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία παράγεται στο σώμα μας μετά από έκθεση στον ήλιο και βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική ανεπάρκεια της βιταμίνης D ακόμα και σε χώρες με συχνή ηλιοφάνεια όπως οι μεσογειακές χώρες. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία των οστών αλλά και πολλών άλλων λειτουργιών του σώματος, όπως του μεταβολισμού της γλυκόζης, του καρδιαγγειακού συστήματος, του ανοσοποιητικού και της λειτουργίας του γυναικείου και ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Βιταμίνη D και Αναπαραγωγή
Οι ωοθήκες αλλά και οι όρχεις έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D, η οποία παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες και της τεστοστερόνης από τους όρχεις. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που ερευνούν τη σχέση της βιταμίνης D με τη γυναικεία γονιμότητα και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία, τον κύκλο της γυναίκας και τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Πολλές από αυτές τις μελέτες υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης και επιτυχούς εγκυμοσύνης. Σε περιπτώσεις γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν άλλες μελέτες που δεν έχουν βρει σημαντική συσχέτιση.
Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η επάρκεια στη βιταμίνη D βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την απελευθέρωση των ωαρίων. Ο ρόλος της είναι επίσης σημαντικός για την εμφύτευση του εμβρύου στην κοιλότητα της μήτρας. Η βιταμίνη D μέσω της δράσης της στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής έτσι ώστε να μπορέσει να εμφυτευτεί το έμβρυο επιτυχώς στην ενδομητρική κοιλότητα.
Τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είναι 30 ng/mL. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης είναι σημαντικά για τη γενική υγεία των γυναικών αλλά και για τη γονιμότητα τους. Τα σκευάσματα βιταμίνης D που υπάρχουν έχουν πολλές μορφές (χάπια, σταγόνες, σπρέι, σιρόπι) και έχουν διαφορετικές περιεκτικότητες. Η λήψη πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα κανονικό γεύμα. Η ακριβής δόση και η διάρκεια χορήγησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το βάρος και το ύψος της γυναίκας, τη διατροφή της, το ιατρικό της ιστορικό, άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορεί να παίρνει.
Πίσω