2106816100 6945414818 Κηφισίας 346, Χαλάνδρι koukourao@gmail.com

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την εγκυμοσύνη.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την εγκυμοσύνη.

Ξεκινήστε ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος

Θα πρέπει να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος κάθε μέρα πριν τη σύλληψη, το οποίο θα το συνεχίσετε τουλάχιστον μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν πρέπει να λαμβάνετε μεγαλύτερη δόση φολικού οξέος. Μην ανησυχείτε εάν η εγκυμοσύνη δεν είναι προγραμματισμένη και δεν έχετε ξεκινήσει φολικό οξύ πριν τη σύλληψη. Ξεκινήστε να το παίρνετε αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συνδεθεί με αρκετές επιπλοκές της κύησης όπως:

Πρόωρο τοκετό

Χαμηλό βάρος γέννησης

Υπερτασική νόσο της εγκυμοσύνης

Αναπνευστικά προβλήματα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το μωρό σας, γι' αυτό ζητήστε από τον σύντροφό σας, τους φίλους και την οικογένειά σας να μην καπνίζουν κοντά σας.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ

Το αλκοόλ μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να δημιουργήσει προβλήματα στο έμβρυο. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί σε μελέτες με αποβολές και καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία  αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων της εγκυμοσύνης, όπως οι αποβολές, η υπερτασική νόσος της εγκυμοσύνης, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση,  και ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Η παχυσαρκία αποτελεί τον πιο συχνό παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές της κύησης στις ΗΠΑ.

 

Μάθετε ποια φάρμακα μπορείτε να λαμβάνετε.

Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας για να αποφασίσετε αν είναι απαραίτητη η αλλαγή ή η διακοπή του φαρμάκου, η τροποποίηση της δόσης ή η συνέχιση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν παίρνετε φάρμακο για μια πάθηση, μην το σταματήσετε αν δε μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας  εάν έχετε μια χρόνια πάθηση

Εάν έχετε μια χρόνια πάθηση, όπως επιληψία, διαβήτη, ή άλλα νοσήματα, συζητήστε με το γιατρό σας για το ιδανικό χρονικό διάστημα που θεωρείται ασφαλές να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Έλεγχος για μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι κληρονομικές αιματολογικές παθήσεις που εμφανίζονται αρκετά συχνά στη χώρα μας. Όταν και οι δύο γονείς είναι φορείς μεσογειακής αναιμίας έχουν κίνδυνο 25% (1/4 παιδιά), να αποκτήσουν πάσχον παιδί. Εφόσον ο ένας εκ των δύο γονέων δεν είναι φορέας (ή δεν πάσχει από μεσογειακή αναιμία) δεν υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με το νόσημα.

Έλεγχος για κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομούμενη νόσος που περιορίζει σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής και επηρεάζει τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το συκώτι, τα έντερα, τους ιδρωτοποιούς αδένες και, στους άνδρες, τους σπερματικούς πόρους. Αποτελεί το πιο συχνό κληρονομικό νόσημα στη λευκή φυλή, με συχνότητα φορέα 1 στα 24 έως 1 στα 25 και ποσοστό γεννήσεων 1 στα 2500. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος φορέα προσφέρεται σε άτομα που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνη, εφόσον το επιθυμούν οι γονείς.

Πίσω