
Μπορώ να καταναλώνω ψάρια και θαλασσινά κατά τη διάρκεια της κύησης;
Πολλές έγκυες ρωτούν αν μπορούν να καταναλώνουν ψάρια και οστρακοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συσχετιστεί με την καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού που σημαίνει, καλύτερη νοητική λειτουργία, όραση και κινητικών δεξιοτήτων τους πρώτους μήνες της ζωής.
Τι μπορείτε να φάτε:
Μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά, αρκεί το ψάρι να έχει ψηθεί καλά, μαγειρεμένα οστρακοειδή, όπως μύδια, αστακός, καβούρι, γαρίδες, χτένια, κυδώνια. Μπορείτε επίσης να τρώτε μαγειρεμένο χταπόδι και καλαμάρι 2-3 φορές την εβδομάδα.
Τι πρέπει να προσέχετε:
Καπνιστά ψάρια, όπως καπνιστός σολομός και πέστροφα.
Τα καπνιστά ψάρια μπορούν να καταναλωθούν μόνο μαγειρεμένα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λιστέριας στην έγκυο και στο μωρό.
Τι πρέπει να περιορίσετε:
Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερες από 2 μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα, όπως σολομό, πέστροφα, σκουμπρί ή ρέγκα.
Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 2 φιλέτα τόνου ή 4 κονσέρβες μεσαίου μεγέθους τόνου την εβδομάδα.
Τι πρέπει να αποφύγετε:
Ξιφία, ωμά οστρακοειδή.
Ο τόνος περιέχει περισσότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια και μπορεί να είναι επιβλαβής για το αγέννητο μωρό σας. Τα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιέχουν ρύπους όπως διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Τα ωμά οστρακοειδή μπορεί να έχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς ή τοξίνες. Αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Πίσω