
Προσπαθώ να μείνω έγκυος και δεν τα έχουμε καταφέρει. Θα μπορούσε μία λαπαροσκόπηση να με βοηθήσει;
Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια επέμβαση μέσης βαρύτητας, με τη βοήθεια της οποίας ο γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τις περισσότερες γυναικολογικές παθήσεις. Είναι μία ενδοσκοπική επέμβαση που γίνεται με γενική αναισθησία με 3 ή 4 μικρές τομές στο δέρμα της κάτω κοιλίας. Μέσω μιας λεπτής κάμερας που εισέρχεται από την τομή του ομφαλού της ασθενούς και άλλων ειδικών εργαλείων μπορούμε να ελέγξουμε τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας και να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα. Παρόλα αυτά, η λαπαροσκόπηση δε θεωρείται απαραίτητη για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας στην πλειοψηφία των γυναικών. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: 1. Τα περισσότερα περιστατικά υπογονιμότητας δε σχετίζονται με κάποιο ανατομικό αίτιο στα γυναικολογικά όργανα της γυναίκας που μπορεί να διαγνώσει ή να διορθώσει η λαπαροσκόπηση 2. Ακόμα και αν υπάρχει κάποιος παράγοντας υπογονιμότητας που μπορεί να εντοπιστεί λαπαροσκοπικά, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μπορεί να δώσει λύση πολύ πιο σίγουρα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Έχω ενδομητρίωση στην ωοθήκη και μου είπαν πως αν δεν την αφαιρέσω λαπαροσκοπικά δε θα μπορώ να μείνω έγκυος.
Πράγματι η ενδομητρίωση που αφορά την ωοθήκη ως κύστη ή η γενικευμένη ενδομητρίωση της περιοχής των γεννητικών οργάνων, μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό εμπόδιο σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει. Δεν αφορά όμως αυτό όλες τις γυναίκες. Το απόλυτο τεστ για να μάθει μία γυναίκα αν μπορεί να μείνει έγκυος, με ή χωρίς ενδομητρίωση, είναι να έχει ελεύθερες επαφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε σχέση και με άλλους παράγοντες. Η «προληπτική» λαπαροσκοπική αφαίρεση μίας μικρής ενδομητριωσικής κύστης για να βελτιώσουμε τα ποσοστά γονιμότητας μίας γυναίκας, δε θεωρείται σωστή ιατρική αντιμετώπιση. Η κυριότερη ένδειξη για τη λαπαροσκοπική αφαίρεση μίας ενδομητριωσικής κύστης είναι όταν είναι το μέγεθος της και αν και εφόσον σχετίζεται με έντονα συμπτώματα όπως ο πόνος
Πρέπει να αφαιρέσω μια κύστη ενδομητρίωσης στην ωοθήκη πριν προχωρήσω σε εξωσωματική γονιμοποίηση;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε ζευγάρια που έχουν προσπαθήσει να επιτύχουν φυσική σύλληψη και δεν τα έχουν καταφέρει. Σε κάποιες από αυτές τις γυναίκες η αφαίρεση της κύστης ίσως έχει ένδειξη κάτω από προϋποθέσεις. Αυτό όμως που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι να χειρουργούμε και τις δύο ωοθήκες, γιατί ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, η χειρουργική αφαίρεση των ενδομητριωσικών κύστεων, μειώνει σημαντικά τα ωοθηκικά αποθέματα. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η γυναίκα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί αναλυτικά από τον ειδικό αναπαραγωγής για όλα τα ενδεχόμενα και τις δυσκολίες μία λαπαροσκοπικής επέμβασης ή μίας συντηρητικής αντιμετώπισης και να οργανώνει ένα πλάνο με τον γιατρό της.
Πρέπει να αφαιρέσω τα ινομυώματα μου λαπαροσκοπικά πριν προχωρήσω σε εξωσωματική;
Τα ινομυώματα αποτελούν τους πλέον συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας και σε ελάχιστες περιπτώσεις σχετίζονται με υπογονιμότητα. Συνήθως αυτά που εμποδίζουν μία φυσική σύλληψη και κατ΄επέκταση την επιτυχία μίας εξωσωματικής είναι τα λεγόμενα υποβλεννογόνια ινομυώματα, δηλαδή αυτά που παραμορφώνουν το εσωτερικό της μήτρας (ενδομητρική κοιλότητα). Σε περιπτώσεις όμως που μια γυναίκα πρόκειται να ξεκινήσει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και με το ενδεχόμενο της επερχόμενης κύησης, τα πολλαπλά μεγάλα ινομυώματα θα πρέπει να αφαιρούνται λαπαροσκοπικά. Η εμπειρία του χειρουργού που θα εκτελέσει την επέμβαση είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα τα ινομυώματα που εμποδίζουν και να παραμείνει μία υγιής μήτρα που θα μπορέσει να υποδεχτεί και να φέρει εις πέρας μία εγκυμοσύνη.
Πίσω