2106816100 6945414818 Κηφισίας 346, Χαλάνδρι koukourao@gmail.com

Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη

Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, η βιταμίνη Β9, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψη φολικού οξέους σε όλες τις γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη. Η επαρκής πρόσληψή του μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών που έχουν να κάνουν με το κρανίο και το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού (π.χ. δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία κ.ά.).

 

Ο ρόλος του φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη:

Πρόληψη γενετικών ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος: Το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Η έλλειψη φολικού οξέος ή η ελλιπής απορρόφηση του κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών γενετικών ανωμαλιών του νευρικού συστήματος.

 

Μείωση κινδύνου άλλων γενετικών ανωμαλιών: Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου άλλων γενετικών ανωμαλιών, όπως οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες και προβλήματα στην ανάπτυξη του σχηματισμού του προσώπου, όπως οι σχιστίες.

 

Συνιστώμενη ημερήσια δόση φολικού οξέος:

Οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή είναι ήδη έγκυες πρέπει να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος καθημερινά από τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με ιστορικό εγκυμοσύνης με γενετική βλάβη του σπονδυλικού σωλήνα, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη ή με μεσογειακή ή δρεαπανοκυτταρική αναιμία θα χρειαστούν υψηλότερες δόσεις φολικού οξέος.

 

Φυσικές πηγές φολικού οξέος:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το λάχανο), οι φασόλια, τα αβγά, τα πορτοκάλια και τα σιτηρά είναι πλούσιες πηγές φολικού οξέος.

 

Πίσω