Οι γυναίκες γεννιούνται με τα ωάρια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους προκειμένου να μείνουν έγκυες. Σε μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή σε μία γυναίκα που έχει περίοδο, συνήθως ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε μήνα, με σκοπό να γονιμοποιηθεί και να γίνει έμβρυο. Αυτό όμως που ουσιαστικά συμβαίνει στις ωοθήκες είναι πως στην αρχή του κύκλου, υπάρχει ένας αριθμός ωαρίων που είναι υποψήφια για ωορρηξία ανά μήνα. Από αυτά τα υποψήφια, το σώμα μας διαλέγει ένα για να ωριμάσει και να απελευθερωθεί προκειμένου να συναντήσει ένα σπερματοζωάριο. Όλα τα υπόλοιπα υποψήφια δεν προχωράνε και στην ουσία καταστρέφονται. Υπολογίζεται πως το 99% των ωαρίων μας δε θα απελευθερωθούν και τα ωοθυλάκια που τα περιέχουν οδηγούνται σε ατρησία. Για αυτό λοιπόν όταν γεννιόμαστε έχουμε περίπου 1 – 2 εκατομμύρια ωάρια, ενώ όταν μπαίνουμε στην εφηβεία, έχουμε περίπου 300.000 ωάρια. Τα διαθέσιμα ωάρια μας, μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, δηλαδή μειώνονται οι αποθήκες ωαρίων στις ωοθήκες.
Θεωρητικά και με γενικούς υπολογισμούς μία γυναίκα έχει περίπου 72.000 ωάρια διαθέσιμα στην ηλικία των 30 και περίπου 18.000 διαθέσιμα στην ηλικία των 40 ετών. Η ηλικία της γυναίκας επηρεάζει κυρίως την ποιότητα των ωαρίων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο για την εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα έμβρυα, όσο μεγαλώνει η γυναίκα.
Υπάρχει τρόπος να μάθουμε τις αποθήκες των ωαρίων της γυναίκας?
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος και η ορμονική εξέταση αίματος ΑΜΗ, (AntiMullerian Hormone) μπορούν να μας δώσουν μία ασφαλή εκτίμηση για τα «αποθέματα ωαρίων μίας γυναίκας». Στην αρχή του κύκλου ο γυναικολόγος μπορεί να μετρήσει τα ορατά ωοθυλάκια στις ωοθήκες (που περιέχουν τα ωάρια) και να συζητήσει μαζί σας σχετικά με τα αποθέματα των ωοθηκών σας και τη σχέση με τη γονιμότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό σας..
(Διαβάστε περισσότερα για την ΑΜΗ και το ρόλο της στη γονιμότητα)
Πίσω